Relația pe care o ai cu învățătoarea celui mic este o componentă extrem importanță în succesul școlar al copilului tău.
1. Profesorul nu vrea răul celui mic
Amintește-ți că învățătoarea este de partea ta. Aceasta este că o a doua mamă pentru micuțul tău. Ea are grijă de el când este la școală și își dorește ca el să să se simtă în largul lui. Dacă se întâmplă ca învățătoarea sa îți spună despre o problemă sau despre ceva ce s-a întâmplat la școală, gândește-te că nu îi vrea răul și nu o învinovați că are ceva cu băiețelul său fetița ta, ci îți spune toate acestea pentru a rezolva orice conflict care ar putea sta în calea succesului copilului tău. Nu uita că sunteți în aceeași echipă: educația și fericirea prichindelului tău!
2. Ai încredere în “criticile” învățătorului
Doar pentru că cel mic este foarte cuminte și liniștit acasă, nu înseamnă că la școală nu poate să fie altfel. Gândește-te că nu mai este singur și doar sub supravegherea ta și s-ar putea ca, într-un colectiv, să își schimbe comportamentul. Așadar, dacă învățătoarea îți spune că este năzbâtios, nu te grăbi să spui „Ei bine, eu nu am văzut-l să facă acest lucru. Îmi cunosc copilul și nu ar face așa ceva.” Sala de clasă și căminul tău sunt medii destul de diferite și de multe ori cei mici se comportă diferit atunci când sunt obligați să respecte reguli noi sau să lucreze cu colegii. Ascultă ceea ce are învățătorul de spus, dă-i o șansă și încercați să găsiți împreună o soluție pentru binele și educația copilului tău.
3. Nu veni la școală neanunțată dacă vrei să vorbești cu învățătoarea
E minunat dacă vrei să te întâlnești cu profesorul copilului pentru a discuta o problemă sau a te interesa de prichindelul tău, dar dacă îți dorești o discuție amănunțită despre rezultatele și comportamentul lui este bine să anunți. Sună învățătorul copilului tău sau trimite prin cel mic un bilețel prin care îi spui că ai vrea să vorbiți, după ore. Nu numai că acest lucru arată că respecți timpul profesorului, dar așa îi dai timp acestuia să se pregătească pentru întâlnire și să se pregătească pentru tot ceea ce vrei să știi: note, comportament sau abilități particulare ale școlarului tău.
4. Discută mai întâi cu învățătoarea
Se poate întâmpla să ai diferențe de opinie cu învățătoarea celui mic. Sunteți două persoane diferite care se ocupă de educația copilului tău. E firesc să nu aveți mereu aceeași părere vis a vis de o anumită situație. Nu te grăbi să crezi că învățătoarea are ceva împotriva celui mic sau că îl devaforizează. Și, cel mai important, vorbește mai întâi cu aceasta, înainte să te duci să vorbești, sau să te plângi la director. Se poate ca problema să fi fost înțeleasă greșit, fie de tine, fie de învățătoare. Ambele sunteți oameni și puteți greși, sau interpreta greșit anumite lucruri.
Implică-te!
5. Încurajează-l să îți povestească
Evită să cazi în capcana: “E la școală acum, e responsibilitatea profesorului să îl educe și să se ocupe de el acum.” Fă-ți timp să parcurgi cu prichindelul tău lecțiile de la școală și să îi verifici temele. Întreabă-l cum a fost la ore și încurajează-l să-ți povestească atât lucruri pozitive, cât și negative. Comunicarea este cheia, atât cu cel mic, cât și cu profesorul. Nu numai că acest lucru îți va ajuta copilul în a progresa la școală, dar, de asemenea, vă va apropia și mai mult.
6. Ajută-l la teme, dar nu le face în locul lui!
Este important să verifici temele copilului tău, dar dacă vezi că s-au strecurat răspunsuri greșite în rezolvarea temei, fă-ți timp pentru a-l ajuta să înțeleagă unde a greșit, nu i le rezolva în locul lui. Temele sunt pentru dezvoltarea copilului tău, nu doar pentru a fi făcute, indiferent de cine.
7. Află ambele părți ale unei probleme
Se întâmplă ca cel mic să îți povestească ce a facut la școală și că a fost nedreptățit de colegi sau de învățătoare. Nu te grăbi să tragi concluzii. S-ar putea să nu fie așa. Acest lucru nu îl face pe cel mic un mincinos, ci doar că el poate evita adevărul pentru că se teme să fie pedepsit. Acceptă-i variata, dar fă-l să înțeleagă faptul că vrei să afli și părerea celelaltei persoane implicate fără să îi arăți că nu îl crezi. Vorbește cu învățătoarea pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat.
8. Du-te la ședințele cu părinții
O relație bună elev-profesor este strâns legată și de relația părinte-profesor. Nu sări peste ședințele cu părinții doar pentru că “știi deja ce se întâmplă la școală și rezultatele se văd în carnetul de note.” Aceste întruniri sunt foarte importante. Vei putea să-ți dai seama unde se situează copilul tău la școală în funcție de ceilalți colegi, cum se înțelege cu aceștia și multe alte lucruri folositoare pe care cel mic, poate că, a uitat să ți le menționeze.
Organizează-te!
9. Faceți ghiozdanul pentru școală cu o seară înainte
Stabiliți o regulă înainte de culcare. Aceasta include faptul că cel mic să își facă ghiozdanul de seara, nu dimineață, pe fugă. Așa te poți asigura că are tot ce are nevoie pentru școală a doua zi. Evită graba și dezorganizarea de dimineață cauzate de somn. De ce să nu folosești timpul acesta pentru a mânca liniștiți împreună și a începe ziua cu zâmbete și voie bună?
10. Ordinea din camera copilului se reflectă în rezultatele școlare
Cum lucrează acasă, așa va face și la școală. Dacă biroul lui este plin de cărți și creioane împrăștiate, așa va face și la școală și va pierde timp important și nu va putea fi atent la ore. Este esențial ca prichindelul tău să fie organizat de mic. Ajută-l să aibe un birou ordonat pentru că, dacă nu, îi va afecta performanțele școlare. Un penar, ghiozdan și birou pus la punct îl vor ajuta să fie mai atent, să se organizeze și să nu piardă timpul la efectuarea temelor.
Sursa: feminis.ro