Autor: Becze Maria-Bianca

            Spiritul de echipă reprezintă una dintre calitățile esențiale ce aduce numeroase beneficii dezvoltării armonioase a copilului și în special îl pregătește pe acesta pentru a face față provocărilor vieții de adult atât pe plan social, cât și emoțional sau îl învață diverse mijloace pentru a reuși să-și atingă obiectivele, prin formarea unei fundații solide în obținerea succeselor de la maturitate.

            Spiritul de echipă nu este înnăscut, el se învață și se consolidează pe parcursul vieții, în special în perioada copilăriei, la vârsta preșcolară și școlară, prin integrarea copiilor în diverse grupuri și activități ce presupun lucru în echipă.

Nu este un secret faptul că unul dintre cele mai eficiente mijloace prin care putem dezvolta spiritul de echipă este sportul și practicarea disciplinelor sportive de tip-jocuri sportive cum ar fi: fotbal, baschet, volei, handbal, și altele. Deși anumite discipline sportive au caracter individual, a face parte dintr-un colectiv sau dintr-o echipă ce are scopuri comune, aduce doar beneficii în încercarea dezvoltării spiritului de echipă, și aici ne referim la sporturile individuale: gimnastică, înot, karate, atletism, și altele.

Există anumite strategii, valori sau abilități de care este nevoie să ținem cont atunci când ne dorim să dezvoltăm spiritul de echipă prin sport, și anume:

  1. Comunicarea- cheia unei comunicări eficiente în echipă este onestitatea și deschiderea spre dialog. De asemenea, este important să știm să ascultăm, dar fără a fi pasivi și să-i încurajăm pe ceilalți să-și transmită ideile și opiniile.
  2. Cooperarea- ne referim în special la lucrul în echipă, la susținerea reciprocă, precum și la completarea punctelor slabe ale celorlalți. Într-o echipă e important să ne cunoaștem abilitățile individuale și să face un pas în spate pentru a oferi șansa celor care pot aduce un plus în îndeplinirea scopului comun.
  3. Încrederea și respectul- spiritul de echipă se consolidează prin încredere și respect reciproc între membrii echipei. Este important ca aceștia să-și arate aprecierea și recunoștința unii față de alții.
  4. Stabilirea obiectivelor comune- lucrul în echipă trebuie să se focuseze pe identificarea unor obiective comune clare și realiste pentru a aduce unitate și pentru a motiva echipa.
  5. Învățarea din eșecuri- este important ca echipa să învețe din eșecuri și să le transforme în oportunități de progres și învățare. Perseverența este calea spre succes, iar încurajarea reciprocă duce la formarea unei stări de bine în echipă și oferă resursele necesare pentru a merge mai departe și a trece peste eșec.
  6. Celebrarea succeselor- bucuria succesului și recunoașterea eforturilor individuale consolidează legătura dintre membrii echipei.

Spiritul de echipă poate fi perceput greșit și poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului, în momentul în care nu este introdus și prezentat potrivit în viața acestuia.

Programează o vizită