Deficitul de atentie si hiperactivitate este un comportament care devine vizibil la unii copii in etapa prescolara sau in primii ani de scoala. Copilului care sufera de acest sindrom ii este foarte greu sa-si controleze comportamentul si sa fie atent la ceea ce se intampla in jurul lui. Studiile facute au demonstrat ca in jur de 2 milioane de copii din Statele Unite au aceasta boala.

Cel care a abordat pentru prima data acest subiect a fost Sir. Heinrich Hoffman, in anul 1845. Istoria lui este simpla. S-a facut remarcat printr-o serie de carti de medicina si psihiatrie. Mai tarziu, din necesitatea de a-i citi fiului lui de 3 ani carti destinate varstei lui, a inceput sa scrie carti pentru copii. Astfel a luat nastere lucrarea „The Story of Fidgety Philip”, care este povestea unui baietel cu sindromul ADHD. Apoi, in anul 1902, la Royal College of Physicians, Sir F. Still a tinut o serie de conferinte referitoare la acest subiect.

Un copil care prezinta acest sindrom se confrunta cu o serie de dificultati care, insa, pot fi depasite daca beneficiaza de ajutor din partea parintilor si din partea personalului abilitat.

Principalele caracteristici ale acestor indivizi sunt imposibilitatea de a-si pastra atentia, hiperactivitatea si impulsivitatea. Toate acestea apar in primii ani de viata. De multe ori, se poate intampla ca si copiii absolut normali sa prezinte aceste simptome din diferite motive, de aceea este esential ca diagnosticul sa fie pus de persoane cu adevarat competente. Acest gen de comportament se dezvolta pe mai multe luni, alternand impulsivitatea si hiperactivitatea cu neatentia.

HIPERACTIVITATEA SI IMPULSIVITATEA

Copiii hiperactivi sunt tot timpul pe punctul de plecare, tot timpul in miscare. Tot timpul ating lucrurile din jurul lor, se joaca cu ele si vorbesc incontinuu. Statul la masa, la scoala in banca sunt sarcini extraordinar de dificile. Copiii impulsivi nu-si pot stapani reactiile imediate si actioneaza inainte de a gandi.

NEATENTIA

Se caracterizeaza cel mai bine prin usurinta cu care copilul este distras, de la actiunea pe care o intreprinde, de cele mai mici sunete sau lucruri care se intampla in jurul sau. Frecvent isi pierde concentrarea si face greseli. Copiii diagnosticati cu ADHD sunt visatori, „pierduti in spatiu”, usor confuzi, se misca foarte incet si sunt letargici. Au dificultati in a procesa informatia la fel de repede si de precis ca si ceilalti copii.

Primii care pot descoperi ceva anormal in comportamentul micutilor sunt parintii. Avand in vedere faptul ca fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, aceasta este o sarcina destul de dificila. Cei care pot da verdictul final sunt specialistii.

CAUZE

Atunci cand un parinte afla ca prichindelul lui are o suferinta, se intreaba daca a gresit cu ceva. Specialistii sustin ca motivele pentru care apar aceste dezechilibre sunt multiple. Studiile arata ca tigarile si alcoolul consumat de mama in timpul sarcinii au legatura cu ADHD-ul. S-a descoperit o incidenta mare de ADHD la copiii care au intrat in contact cu o cantitate mare de plumb. O alta cauza ar fi posibilele leziuni de la nivelul creierului, provocate de caderi sau diverse accidente.

Nu sunt de neglijat nici aditivii alimentari sau zaharul care, cu siguranta, nu au un efect pozitiv asupra sanatatii copilului. Un alt domeniu incriminat in aparitia sindromul ADHD este genetica. Studiile au aratat ca 25% dintre cei diagnosticati cu ADHD, au avut in familie cel putin inca un caz

Acest copil are nevoie de un program bine stabilit, valabil pentru fiecare zi. Programul trebuie sa includa timp pentru studiu, dar si pentru joaca;
Pune fiecare lucru la locul lui si ai grija ca acesta sa nu se schimbe;
Inventeaza si formuleaza reguli pe care sa le poate intelege. Daca regulele sunt respectate ofera-i mici recompense; In general, acesti copii asteapta si accepta critici sau laude. Cand a facut ceva bine, arata-te multumita si incurajaza-l;
Tu esti „avocatul” copilului tau, de aceea trebuie sa cunosti totul despre ADHD, ca sa-l poti reprezenta in societate, la scoala, chiar si acasa;
In primele zile de scoala din viata lui, stai de vorba cu invatatoarea si pune-o la curent cu problemele copilului.

 

Sursa: Eva.ro

Programează o vizită