Mâncarea rece
Din clasele primare copilul se pregătește singur pentru școală. Mama doar îl verifică, iar la școală copiii pleacă fără a fi însoțiți. Măncarea caldă nu se găsește în meniul copiilor. Părinții plasează în recipiente de plastic sandwich-uri, prăjituri, fructe, iaurt. Dulciurile și nucile sunt interzise — pentru a evita reacții alergice.
Există și lecții despre alimentația sănătoasă, iar sandwich-ul poate fi mai sănătos dacă untul este înlocuit cu avocado.
Somnul și plimbările la temperaturi sub zero grade Celsius
Menţionată adesea ca o excentricitate, această practică este totuşi frecvent întâlnită în Scandinavia, unde temperaturile scăzute domină o mare parte a anului şi unde, la asemenea temperaturi, bebeluşii sunt adesea lăsaţi să doarmă afară, în cărucior, bine înfofoliţi. Cei mai mărişori, trecuţi de un an, merg la creşă/grădiniţă, unde de asemenea petrec mult timp afară.
Ei merg înăuntru doar pentru a servi masa şi atunci numai când este mai frig decât de obicei.
E vorba de „călirea” copiilor – un concept popularizat şi de mulţi pediatri de la noi, dar pe care nu toţi părinţii îl agreează şi îl pun în practică. Într-o ţară ca a noastră, în care teama de curent e boală naţională, unii părinţi români tind să înfofolească bebeluşii chiar şi acasă, unde e cald (dacă nu cumva chiar prea cald) şi nu i-ar lăsa să doarmă afară nici în zilele blânde de toamnă şi primăvară.
La școală, la lecțiile despre mediul înconjurător copiii sunt învățați cum să se îmbrace în funcție de prognoza meteo. Pentru că dacă se plâng de vreme atunci nu știu să se îmbrace. De exemplu dacă afară sunt -10C, trebuie să fii îmbrăcat ca o „varză”. Primul strat este lipit de corp, al doilea este constituit din rochie/blugi și un tricou. Al treilea strat — salopeta ușoară dar călduroasă. Plus cizme din cauciuc, mănuși impermeabile, căciulă iar dacă e foarte frig o glugă.
Sport, sport și încă o dată sport
Începând de la 9 ani, elevii împreună cu profesorii pleacă în excursii, dorm în corturi, organizează focuri de tabără, gătesc în oală.
O dată pe săptămână un autobuz special duce copiii în pădure, sau pe munte pentru o plimbare de 3 ore.
Nu te crede deosebit
În incinta școlii nimeni nu trebuie să se deosebească. În sport, da. Iar la studii toți sunt egali.
Lunea, copiii primesc un plan de studii pentru întreaga săptămână, unde e indicată nu doar tematica orelor, dar și temele pentru acasă și mesajele pentru părinți. Copiii nu sunt notați până în clasa a 7. Sistemul de învățământ e construit astfel încât cei slabi sunt ajutați de cei puternici. Toți obțin aceleași tipuri de recompense.