Autor: Becze Maria-Bianca
Sportul îmbunătățește nu doar starea generală de sănătate, ci are multiple valențe și beneficii inclusiv asupra stării de bine. Fie că alegem să facem mișcare pentru a ne destinde cu prietenii, fie pentru a ne menține în formă și a ne îmbunătăți condiția fizică, sportul ne ajută să fim mai fericiți și să eliminăm din stresul acumulat zilnic.
Este demonstrat faptul că exercițiul fizic reduce stresul prin producerea de endorfine la nivelul sistemului nervos, substanțe chimice ce sunt răspunzătoare rezistența în față durerii și stresului. Tot prin practicarea mișcării, crește nivelul de serotonină, o substanță chimică răspunzătoare de îmbunătățirea dispoziției generale și a stării psihice. De asemenea, se reduce nivelul hormonilor de stres, cortizol și adrenalină.
Este cunoscut faptul că mergem des la doctor din cauza problemelor de sănătate cauzate de stres, astfel cu 30 de minute de exerciții pe zi în cazul adulților și 60 de minute în cazul copiilor, ne putem reduce această frecvență a vizitelor și ne putem simți mai relaxați. Ca bonus, această stare de relaxare rezultată în urma practicării exercițiilor fizice, se menține până la câteva ore după încheierea activității fizice.
Practicarea unei discipline sportive ce se focusează pe îndeplinirea sarcinilor doar cu anumite părți ale corpului (skiul, golful, tenisul, și altele) ne ajută să ne canalizăm energia pe finalitatea acțiunii, astfel ne eliberează mintea de alte probleme. De asemenea, există studii realizate la nivelul unor grupuri de copii care arată faptul că în cazul unor traume avute în copilărie, practicarea constantă a unei activități sportive aduce beneficii pe termen lung în ceea ce privește sănătatea mentală și bunăstarea personală la vârstă adultă.
Sporturile sau activitățile realizate în echipă
sunt mai distractive și relaxante având o pondere mai mare în ceea ce privește impactul pozitiv asupra stării de bine, pe când cele realizate în mod individual pot produce uneori stări de anxietate sau monotonie, fiind lipsite de contextul social.
Practicarea unui sport de echipă poate reduce ponderea dependențelor în rândul adolescenților sau adulților, și vorbim despre tutun, alcool sau chiar telefon sau internet.
Specialiștii în domeniu au demonstrat faptul ca sportul este și un bun “antidepresiv”, reducând efectele depresiei și riscul apariție ei. Chiar dacă sună ca fiind un paradox, sportul, consumator de energie, revitalizează mintea, și oferă o viziune mai clară asupra sarcinilor pe care le avem de rezolvat. Sportul ne oxigenează optim creierul și ne face mai productivi și eficienți, și tot el ne motivează să ne depășim limitele. De asemenea, tot el este cel care ne oferă o stimă de sine crescută, nu doar din prisma aspectului fizic armonios, ci mai ales din modul în ne simțim în interior. Astfel, personalitatea noastră va fi conturată armonios și vom emana energie pozitivă în jurul nostru.
În timp ce activitățile sportive pe care le practicăm în timpul liber ne aduc beneficii multiple asupra bunăstării și dezvoltării noastre integrale, nu putem să nu punctăm faptul că în anumite contexte, sportul are și părți negative asupra sănătății mentale și a echilibrului general al organismului. Uneori, în sportul de performanță există momente când acesta nu elimină stresul, ci îl potențează, din cauza presiunii antrenorilor sau părinților, a competițiilor, a suprasolicitării sau cerințelor mult prea mari.
Așadar, sportul poate fi privit ca o adevărată recompensă pe care o putem oferi corpului și minții pentru o stare de bine.